Hoe maak je zelf een P1 Slimme meter uitlees kabel met PL2303 chip.

Allereerst gaan alle credits naar Gé Janssen en ThinkPad. Zonder hun was het me nooit gelukt,

De laatste tijd ben ik aan het spelen met Domoticz. Niet dat ik veel wil automatiseren, maar om te zien hoe het DIY domotica wereldje in elkaar zit.
Dan kan het uitlezen van de P1 poort op je slimme meter niet uitblijven natuurlijk. Je kan de kant en klare kabels voor rond de €15 tot €20 kopen, maar zelf maken is veel leuker.

Ik zelf ben geen techneut, en heb ook niet de skillz om zo’n kabel zelf te ontwikkelen, maar gelukkig zijn er genoeg mensen op het internet die dat wel kunnen.
Als je Googelt hoe je zo’n kabel maakt, kom je al snel uit op dit domoticz topic. Daar legt de gebruiker ThinkPad uit hoe je zo’n kabel maakt. Hij gebruikt een Serieel – usb stekker waar je de RJ11 stekker zo op kan solderen. Op eBay zijn ook kabels te vinden met de PL2303 chip. Als je de PL2303 gebruikt moet je nog een transistor en weerstandje gebruiken om de kabel werkend te krijgen.

Eerst had ik een kabel besteld met de HL-340 chip, maar de chip zit netjes in het plastic gegoten. Na twee uur hakken en zagen heb ik het opgegeven 🙂

 

P1kabel1

 

Toen maar een kabel besteld met PL2303 chip, deze chip is direct te gebruiken, maar je hebt dus wel nog een weerstandje en transistor nodig.

 

Onderdelen lijst:
1 x USB To RS232 TTL UART PL2303HX Auto Converter USB to COM Cable Adapter Module

1 x MOSFET Transistor BS170

1 x 10K weerstand

1 x RJ11 stekker met 4 aangesloten draden. Veel RJ11 (vaak gebruikt als telefoon stekker) heeft maar 2 draden aangesloten, wij moeten er een hebben met 4 draden.
Ik heb het kabeltje gevonden bij de kringloop, voor €0,20 cent had ik een 4 aderige kabel inc RJ11 stekker. De kabel zelf maken is ook niet moeilijk, koop wat losse RJ11 stekkers, en 4 aderige telefoonkabel. Je hebt wel een tang nodig waarmee je de RJ11 stekker kan knijpen. Maar waarschijnlijk hebben ze ook wel kant en klare kabel bij de Gamma 🙂

Eventueel kan je ook nog wat krimpkous kopen om de kabel netjes af te werken. Op eBay is genoeg krimpkous te vinden voor weinig geld.

De kabel,transistors en weerstanden kosten samen €3.79.
Ik was dus in totaal €4 kwijt. En dan heb je nog 9 transistors, en 99 weerstandjes over voor andere projecten.

Heb je alle onderdelen? Dan is het tijd om te gaan solderen!
De groene kabel van de PL2303 stekker hoef je niet te gebruiken.
Dit schema heb ik gebruikt:

P1kabel2

 

Klaar? dan kan je de USB stekker in bijvoorbeeld je Raspberry Pi steken, en de RJ11 in je slimme meter.
In Domoticz voeg je nieuwe hardware toe:

P1kabel3

 

Vervolgens kan je bij “Apparaten” twee nieuwe apparaten aanmaken. Een voor Stroom en een voor gas.

P1kabel4

Niet elke slimme meter is het zelfde, dus het kan zijn dat je in Domoticz bij hardware -> Je slimme meter hardware instellingen -> de baudrate moet veranderen van 9600 naar 115200. Bij mij moet de baudrate op standaard 9600 staan. Ik heb een Kamstrup 162JxC meter in de kast hangen.

Succes!